Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Η μπύρα που «ξεδίψασε» τους αγρότες της Κομοτηνής


Κόντρα στο μαύρο επιχειρηματικό τοπίο και την ερήμωση της περιοχής, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης παράγει από το 1998 την πρώτη ελληνική μπίρα, τη Βεργίνα. Χρησιμοποιεί κριθάρι και βύνη που αγοράζει από τους αγρότες της περιοχής, εξασφαλίζει και συντηρεί ένα δίκτυο μικρότερων επιχειρήσεων στη Ροδόπη. Τελευταίο επιχειρηματικό στοίχημα της ζυθοποιίας του Δημήτρη Πολιτόπουλου είναι η εμφιάλωση τσαγιού του βουνού σε δροσιστικό ρόφημα. Η ομάδα του Πολιτόπουλου στοιβάζει στις αποθήκες τσουβάλια με τσάι του βουνού, που μαζεύτηκε από την οροσειρά της Ροδόπης, αλλά και πλαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
 
Ο δραστήριος επιχειρηματίας ζούσε στην Αμερική, όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή ελληνικής μπίρας, με έδρα την Κομοτηνή. Το 1996 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο στη ΒΙΠΕ Ροδόπης και δύο χρόνια μετά παρήχθη το πρώτο μπουκάλι μπίρας Βεργίνα. Η εταιρεία έχει κατακτήσει σήμερα μερίδιο 6% στην ελληνική αγορά, με σημαντικές εξαγωγές στην Ευρώπη και την Αμερική. 
 
Το πιο σημαντικό - η εταιρεία εκμεταλλεύεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας περί τα 2.700 στρέμματα καλλιέργειας κριθαριού, που χρησιμοποιείται για την παραγωγής της μπίρας, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Ετσι, γύρω από τη ζυθοποιία δημιουργήθηκε ένας κύκλος εργασιών, καθοριστικός για την οικονομική στήριξη της περιοχής.
 
«Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Εκτός από το οικονομικό αποτέλεσμα, αυτή η συνεργασία έχει και πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση. Κερδίζουμε εμείς και μαζί μας οι τοπικοί παράγοντες. Οι άμεσοι συνεργάτες μας έχουν έδρα στην περιοχή της Ροδόπης και αυτό είναι το αυτονόητο. Το αυτονόητο, όμως, έχει εκλείψει», δηλώνει ο ελληνοαμερικανός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της ζυθοποιίας, Δημήτρης Κρις.
 
Στο εργοστάσιο της Κομοτηνής η μυρωδιά της μπίρας που ζυμώνεται είναι κυρίαρχη. Σύγχρονα μηχανήματα παράγουν παγωμένη μπίρα και αυτόματοι σιδηρόδρομοι εμφιαλώνουν τα μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου σε μια μεγάλη γραμμή παραγωγής. Χημικοί μηχανικοί κι επιστήμονες αναλύουν τις μετρήσεις και κάνουν τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος, στον κεντρικό διάδρομο των γραφείων διοίκησης είναι καδραρισμένα αφιερώματα για τη ζυθοποιία από μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.
 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος27/10/12 19:42

    ...την Πρώτη Ελληνική μπύρα το 1998????? Η Μύθος λανσαρίστηκε από τον Μπουτάρη το 1997 και ήταν η πρώτη Ελληνική μπύρα! ΑΣΧΕΤΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή