Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Εγκεφαλική Υγεία με την Μπύρα


Κάτι περισσότερο ξέρουν οι Γερμανοί που κάθε χρόνο τον Οκτώβριο διοργανώνουν την γιορτή μπίρας Oktoberfest!
Είστε λάτρεις της μπίρας; Ζηλεύετε που δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στο Oktoberfest, την ετήσια γιορτή μπίρας στο Μόναχο της Γερμανίας; Μην στεναχωριέστε, γιατί μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε μια μπίρα και ταυτόχρονα να κάνετε καλό στην υγεία σας.


Πολλές έρευνες, κατά καιρούς, έχουν αποδείξει ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) μπορεί να έχει όφελος για την υγεία: οι καταναλωτές αλκοόλ τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που απέχουν, ενώ η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετιστεί με καλή καρδιαγγειακή υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ίσως ενισχύει και την οστική πυκνότητα στις γυναίκες.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Σκεφτείτε ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες: ένα μπουκάλι μπίρας μπορεί να περιέχει 187 θερμίδες. Άρα οι υπερβολές μπορούν να οδηγήσουν και σε υπερβολικό βάρος. Η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αλλά και καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες.

Σε καμιά περίπτωση δεν σας συμβουλεύουμε να ριχτείτε στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπίρας λοιπόν, αλλά σίγουρα μια-δυο μπίρες την εβδομάδα μπορεί να σας κάνουν καλό:

Οστική Υγεία: Η μπίρα είναι πλούσια πηγή σιλικόνης, η οποία αυξάνει την οστική πυκνότητα και μπορεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture, τον Φεβρουάριο του 2010. «Η μπίρα περιέχει υψηλά επίπεδα κριθαριού σε σκόνη και λυκίσκου, που είναι πλούσια σε σιλικόνη», υπογράμμιζε ο Δρ Τσαρλς Μπαμφορθ στα συμπεράσματα της μελέτης. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαίωσε ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει οφέλη για την οστική υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Σίδηρος: Οι μαύρες μπίρες περιέχουν περισσότερο σίδηρο από τις ξανθιές, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής επειδή βοηθά στην «διανομή» οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος.

Καρδιαγγειακή Υγεία: Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με 25-45% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και καρδιακού θανάτου. Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο ενισχύει την HDL («καλή») χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης έχει σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική Υγεία: Όσοι πίνουν αλκοόλ με μέτρο έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης, νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αλκοόλ έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες (η φλεγμονή παίζει ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο) ή μπορεί να βελτιώσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, άρα να ενισχύσει τον εγκεφαλικό μεταβολισμό. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα εγκεφαλικά κύτταρα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν επιτυχώς το στρες, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση άνοιας.

Όμορφο δέρμα και μαλλιά: Η μπίρα μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και να έχουν περισσότερο όγκο, διότι έχει λιγότερες χημικές ουσίες και περισσότερες πρωτεΐνες σιταριού, από τα σαμπουάν, καθώς επίσης ουδέτερη γεύση και οσμή. «Οι γερμανικές μπίρες περιέχουν λίγο περισσότερο λυκίσκο, ο οποίος περιέχει πολλές από τις πρωτεΐνες που χαρίζουν υγιή μαλλιά», εξηγεί η Μάρθα Βοχρλ, παρασκευάστρια προϊόντων υγείας.

Η Βοχρλ προτείνει και μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε μια κρέμα περιποίησης μαλλιών με βάση τη μπίρα: 1 φλιτζάνι ζεστή μπίρα (κατά προτίμηση με ελαφρύ άρωμα) και 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba. Μετά το λούσιμο με το σαμπουάν της προτίμησής σας, συνεχίστε με την κρέμα. Σταδιακά θα αποκτήσετε λαμπερά υγιή μαλλιά.

Μια άλλη εύκολη συνταγή για υγιές δέρμα περιλαμβάνει μια ενυδατική μάσκα με βάση τη μπίρα, που μπορεί να σας απαλλάξει και από την ακμή. Ο μύκητας της μπίρας βοηθά στον έλεγχο του σμήγματος και των βακτηρίων.
Υλικά: Μπίρα, ελαιόλαδο, γιαούρτι, ασπράδι αβγού, εκχύλισμα αμύγδαλου, εκχύλισμα λεμονιού.
Εκτέλεση: Βάλτε μια κουταλιά του γλυκού γιαούρτι σ’ ένα μπολ. Προσθέστε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου, 1 κουταλάκι εκχύλισμα λεμονιού και 1 κουταλιά κανονική μπίρας. Διαχωρίστε το ασπράδι απ’ τον κρόκο και προσθέστε το πρώτο στα υλικά. Ανακατέψτε καλά. Απλώστε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο, αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου