Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Σπάει τα ταμεία η νέα Fix


Η ιστορία της ελληνικής μπίρας, τουλάχιστον για τα πρώτα... 100 χρόνια, συμπυκνώνεται στο εμπορικό σήμα Fix. Πρόκειται για ένα σήμα που δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα προϊόν, αλλά την οικονομική εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με έντονη πολιτική φόρτιση και με ισχυρή δόση αλαζονείας- ίσως την κληρονόμησε από τη βαυαρική καταγωγή του ονόματος. Στη διάρκεια των τριάντα τελευταίων χρόνων το εμπορικό σήμα Fix βρέθηκε ενεχυριασμένο, στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας.


Αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης εντός και εκτός Ελλάδος και κατέληξε τελικώς πριν από περίπου έναν χρόνο στα χέρια δύο νέων επιχειρηματιών, των κκ. Ι. Χήτου και Η. Γκρέκη. Και πριν από περίπου δύο μήνες ως νέο- αλλά... παλαιό- σήμα επανακυκλοφόρησε στην αγορά σε διαφορετικές συνθήκες και σίγουρα με άλλες προοπτικές.

Ανέλπιστες ήταν τελικώς οι επιδόσεις των πρώτων μηνών κυκλοφορίας της νέας μπύρας Fix στην ελληνική αγορά. Οπως επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Ι. Χήτος, εκ των μετόχων της εταιρείας Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ που την παράγει, «στους τρεις θερινούς μήνες, από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο, που ήταν οι μήνες αιχμής, η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου μπορούσε να καλύψει μόνο το 20% της ζήτησης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν διαμαρτυρίες από τα κανάλια διανομής για τη συνεχιζόμενη διαφημιστική καμπάνια» και συνεχίζει: «Μας έλεγαν: “Αφού δεν μπορείτε να μας προμηθεύσετε το προϊόν τι το διαφημίζετε;” κι έτσι ανα γκαστήκαμε να σταματήσουμε την προβολή της διαφήμισης».

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού εφέτος στους επτά μήνες κυκλοφορίας του προϊόντος το μερίδιο αγοράς ήταν υπερτριπλάσιο του αρχικού στόχου. Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί την περασμένη άνοιξη η εταιρεία των κκ. Ι. Χήτου και Η. Γκρέκη είχε στόχο να αποκτήσει το 5% της αγοράς μπίρας σε διάστημα μιας πενταετίας, αλλά μόνον για εφέτος το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται περίπου στο 3,5% αντί για 1% που προβλεπόταν.

Ο κ. Χήτος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτή η εξέλιξη τους ανάγκασε να προχωρήσουν γρήγορα σε νέες επενδύσεις, έτσι ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου και να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ζήτησης.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν ως τα τέλη Μαρτίου του 2011, ενώ τα 10 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν ως τα τέλη του 2012.

Συνολικά εφέτος εκτιμάται ότι θα καταναλωθούν περί τα 120.000 εκατόλιτρα μπίρας, αντί των 40.000-

50.000 εκατόλιτρων που προβλεπόταν αρχικά. Και η απόσταση από τα 250.000 εκατόλιτρα που ήταν ο στόχος του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης, όπως εκτιμάται, θα καλυφθεί πολύ νωρίτερα από το 2014.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=365552&dt=07/11/2010#ixzz14sQbKdiq